Більшість вітамінних і мінеральних добавок неефективні.

117

(Щоб не читати статтю – можете подивитися відео)

Вітаміни та мінеральні добавки використовуються багатьма людьми, але, згідно з новими дослідженнями канадських дослідників, вони не дають ніякої користі для здоров’я за рідкісним винятком.

Вчені з св. Лікарня Майкла і Університет Торонто розглянули існуючі дані дослідження, опубліковані з початку 2012 року до жовтня минулого року про використання найпопулярніших вітамінних добавок. Їх аналіз, опублікований в Журналі Американського коледжу кардіологів, показав, що полівітаміни, вітамін D, кальцій і вітамін С – найбільш поширені добавки – не приносять користі для здоров’я.

Добавки використовуються десятками людей для доповнення раціону вітамінами і мінералами і пов’язані із загальним станом здоров’я. Тим не менше, дослідники підкреслюють, що ніщо не може замінити дієту, багату овочами і фруктами, де більшість необхідних вітамінів і мінералів відбувається природним шляхом.

«Ми були здивовані тим, що ми виявили так мало позитивних ефектів від найбільш часто вживаних добавок», – сказав доктор Девід Дженкінс, провідний автор публікації. – Якщо хтось хоче використовувати полівітаміни, вітамін D, кальцій або вітамін C, це нормально, але видимих переваг для здоров’я немає, – додав він.

Дослідники проаналізували в цілому 179 клінічних випробувань зі всього світу. Їх метою було перевірити вплив добавок на профілактику серцево-судинних захворювань, інфарктів і інсультів. Дослідники підкреслили, що досі не було переконливих досліджень впливу добавок на вищезгадані захворювання.

Але в ході досліджень вчені звернули увагу на кілька корисних для здоров’я добавок. Фолієва кислота може знизити ризик серцево-судинних захворювань та інсульту. Вітамін D важко отримати з їжі, тому прийом його також може принести користь. Аналогічним чином, цинк, який був пов’язаний з скороченням наслідків простудних захворювань.

У свою чергу, ніацин (вітамін В3) і антиоксиданти, згідно з результатами досліджень, мали незначний несприятливий вплив на організм. За словами дослідників, «вони можуть збільшити ризик смерті», що може бути пов’язано з несприятливим впливом ніацину на рівень цукру в крові.

Автори дослідження підкреслюють, що прийом вітамінів і мінералів не замінює здорове, збалансоване харчування. «Люди повинні знати про вплив добавок, які вони приймають, і стежити за тим, щоб вони застосовувались при певних недоліках вітамінів або мінералів», – сказав Дженкінс. – При відсутності значних позитивних ефектів – крім фолієвої кислоти – краще покладатися на здорову дієту, щоб доповнити ваші вітаміни і мінерали. Досі жодне дослідження харчових добавок не показало нічого краще, ніж здорова порція менш обробленої рослинної їжі – овочів, фруктів і горіхів, – додав він.

Вітаміни і мінерали, які оцінені групою вчених: A, B1, B2, В3 (ніацин), B6, B9 (фолієва кислота), C, D і E, а також каротин, кальцій, залізо, цинк, магній і селен.

Джерело: Science Daily