Благотворний вплив середземноморської дієти на мозок.

115

(Щоб не читати статтю – можете подивитися відео)

Дослідження мозку показують, що у літніх людей, які дотримуються принципів середземноморської дієти, мозок зберігає більший обсяг, ніж у тих, хто не використовує цю дієту.

Команда дослідників з Единбурзького університету довела, що використання середземноморської дієти впливає на обсяг мозку. Дослідники зібрали дані про харчування майже з тисячі 70-річних, у яких не було симптомів деменції. Через три роки половину з них запросили на магнітно-резонансну томографію головного мозку для визначення обсягу мозку, сірого речовини і товщини кори головного мозку. Ще через три роки 401 чоловік був знову обстежений за допомогою магнітно-резонансної томографії. Отримані результати порівнювалися з дієтою, використаної учасниками дослідження.

Основу середземноморської дієти становлять насамперед риба, морепродукти, овочі і злаки. Важливими елементами дієти також є фрукти, оливкова олія, молочні продукти і вино в помірних кількостях. Меню не буде містити страв з червоного м’яса, яких слід уникати при використанні цієї дієти.

Результати показують, що люди, які не строго дотримувалися правил дієти, мали значно більші втрати мозку, ніж ті, хто слідував рекомендаціям середземноморської дієти. Аналогічні результати були отримані з урахуванням інших факторів, що впливають на об’єм мозку, таких як вік, рівень освіти або захворювання (діабет, гіпертонія). Не спостерігалося відмінностей у обсязі сірого речовини і товщині кори головного мозку, що залежало б від вашої дієти.

– Наші дослідження показують, що середземноморська дієта може забезпечити довгострокову захист мозку. У всіх з віком мозок стискається. У нас виснажені клітини мозку, що впливає на запам’ятовування або навіть на ефективність навчання, – пояснив доктор Мішель Лучано з Единбурзького університету за дослідженнями. – Наша робота показала, що середземноморська дієта є одним з факторів, який надає позитивний вплив на здоров’я мозку навіть у літньому віці, – додала вона.

Результати дослідження були опубліковані в журналі Neurology.

Джерело: Неврологія