Дослідники роблять пиво із забутих сортів польського хмелю.

264

(Щоб не читати статтю – можете подивитися відео)

Дослідники з Сільськогосподарського університету в Кракові почали роботу по створенню пива з використанням типово польських, старих і часто вже забутих сортів місцевого хмелю.

Доктор англ. Марек Зданевич з Краківського університету, який керує дослідженнями, запросив до співпраці колег з різних наукових дисциплін. Так була сформована міждисциплінарна команда, в яку входять хімік, мікробіолог, інженер-технолог.

– Розробка технології виробництва типово польських сортів пива – дуже амбітна починання, в основному з наукової і практичної сторони. Досі дуже мало уваги приділялося польським стилям пива хіп-хоп в дослідженнях, – сказав Зданевич в інтерв’ю РАР.

Пиво з високим вмістом диму не дуже поширено, тому що воно вимагає більш трудомісткого процесу обробки, але це винагороджено більш глибоким ароматом. У своєму дослідженні Зданевич хоче використовувати польські сорти хмелю на останній стадії пивоваріння, наприклад. Маринка, Ізабела або Октавія.

Але дослідники також отримують рідкісні, старі й майже забуті сорти хмелю від виробників. – Наш хміль досі не досліджений, а його потенціал недооцінений, – підкреслив Зданевич.

Як нагадує вчений, до 2011 року пиво польського стилю домінувало на польському ринку. Це менш ароматні напої. Стрибки, які надають цьому пиву аромат, ніжні. – Ми хочемо, щоб результати нашої роботи поліпшили смакові якості пива, – запевняє науковець.

– Невелика кількість сучасної польської літератури з пивоварінню означає, що часто любителі пива мають обмежені можливості для розширення своїх знань. Тому на сайті проекту ви знайдете практичну інформацію в цьому році не тільки для підприємців, але і для любителів золотого напою, – пообіцяв Зданевич. У свою чергу, більш просунуті ноу-хау, пов’язані з використовуваними технологіями, будуть доступні за ліцензією.

За оцінками, щорічно у світі виробляється близько 2 мільярдів гектолітрів пива, тобто близько 60 пляшок на одного жителя Землі. Більшість пива – близько 140 літрів на людину в рік – п’ють чехи, поляки – близько 100 літрів на людину.

Дослідження також будуть зосереджені на технології виробництва, яка повинна бути екологічно чистою.

Джерело: PAP – Наука в Польщі , фото Pixabay