Кухонна губка може бути розсадником небезпечних бактерій.

114

(Щоб не читати статтю – можете подивитися відео)

Губка для миття посуду, знайдена майже в кожному будинку після нетривалого використання, містить мільйони мікробів, включаючи близьких родичів бактерій, що викликають пневмонію або менінгіт.

Німецькі вчені з Університету Юстуса Лібіха Гиссена і Університету Хохшуле Furtwangen провели секвенування ДНК мікроорганізмів, що містяться в 14 кухонних губках. Вони виявили в них небезпечні для бактерій бактерії, які можуть викликати інфекції у людей з ослабленою імунною системою.

Коли дослідники помістили губки під мікроскоп, вони виявили, що на кожний кубічний сантиметр губки припадає понад 5 × 10 10 бактерій. Це в сім разів більше, ніж люди на нашій планеті.

На думку вчених, ця бактеріальна щільність зустрічається тільки в кале. Цікаво, що очищення губки шляхом кип’ятіння або приміщення в мікрохвильову піч не дає бажаного ефекту. Дослідники виявили, що чистячі губки містили більш високий відсоток небезпечних бактерій, ніж губки, які ніколи не чистилися.

Це може бути пов’язано з тим, що патогенні бактерії більш стійкі до очищення і швидко відновлюють зони, залишені їх уразливими братами. Подібний механізм відбувається в нашому кишечнику після лікування антибіотиками. Вбиваючи деякі бактерії, ми відкриваємо шлях іншим.

Губки – це не просто місця проживання бактерій. Завдяки нашим звичкам, таким як протирання поверхні стільниці, столу або столу кухонного губкою, ми поширюємо потенційно небезпечні бактерії по всій квартирі.

Німецькі вчені виявили на кухні губки, у тому числі Campylobacter jejuni – бактерії, відповідальні за гострий гастроентерит, Enterobacter cloacae – бактерії, стійкі до антибіотиків, викликають інфекції або пневмонію сечовивідних шляхів, Klebsiella pneumoniae – паличка від пневмонії, Proteus – мікроорганізми, відповідальні за інфекцію сечовивідних шляхів, або бактерії Escherichia coli, викликають товсту кишку захворювання травної системи.

«Наше дослідження підкреслює і ілюструє роль кухонних губок як мікробіологічних гарячих точок в кухонній середовищі, з можливістю накопичення бактерій і поширення з можливим патогенним потенціалом», – написали автори дослідження у науковій статті, опублікованій у Scientific Reports .

Кухонні губки мають найвищий рівень бактерій у всій кухонній середовищі. Єдине рішення для підтримання відносної чистоти на кухні – щотижня замінювати губки для миття посуду, радять німецькі дослідники. Таким чином, ми зменшуємо кількість бактерій на наших кухнях і наш вплив на них.

Джерело: Scientific Reports , фото: CC BY 2.0 / Ваш кращий диск / Flickr