Маніпуляції цукрової промисловості. Дослідження було виявлено через 50 років.

1

(Щоб не читати статтю – можете подивитися відео)

У 1960-х роках Фонд досліджень цукру доручив провести дослідження впливу споживання цукру на організм людини. Однак група фінансування досліджень скоротила проект і не опублікувала результати. Не дивно – вони були поганими для всієї цукрової промисловості.

Понад півстоліття цукрове лобі в США тримало ці дослідження в секреті. Підробка була виявлена в журналі “PLOS Biology”. Автори публікації показали, як Цукрова асоціація (колишній Цукровий дослідницький фонд) обмежила публікацію наукових досліджень про шкідливий вплив споживання цукру, які були проведені на гризунах 50 років тому.

Крістін Кернс з Каліфорнійського університету в Сан-Франциско натрапила на слід неопублікованих досліджень. Вона зазначила, що в книзі, виданої Фондом досліджень цукру, в якій міститься список всіх проведених наукових досліджень, в одній статті не було пов’язаних публікацій. Ці дослідження проводилися з червня 1968 року по вересень наступного року.

Два неопублікованих дослідження, відомих як «Проект 259», стосувалися ефекту годування щурів цукром. У першому дослідженні одна група щурів отримувала збалансований раціон зі злаків, бобів, риби і дріжджів, в той час як інші щури отримували раціон з високим вмістом цукру. Дослідники виявили, що гризуни на дієті з високим вмістом цукру частіше страждають від інсультів і серцево-судинних захворювань. Вони також мають більш високий рівень тригліцеридів у крові.

У другому дослідженні порівнювалася стан здоров’я щурів, яких годували цукром, і щурів, яких годували крохмалем, і виявили, що гризуни, які їдять цукор, мають набагато більш високий рівень ферменту (бета-глюкуронідази), пов’язаного з раком сечового міхура людини.

Жодне з вищевказаних досліджень не побачило світ. Фонд досліджень цукру припинив фінансування проекту 259, і результати досліджень були старанно приховані.

Уряд США тільки нещодавно оновило свої рекомендації по здоровому харчуванню і в даний час рекомендує виключити цукру з раціону. Але цукрова промисловість знає про небезпеки дієти, багатої цукром, принаймні півстоліття.

Цукрова асоціація все заперечує, стверджуючи, що стаття з біології PLOS є «набором припущень про події, які сталися майже п’ятдесят років тому». «Ми проаналізували наші дослідницькі архіви і знайшли документацію. Дослідження закінчилося з причин, які не були включені Результати дослідження. Дослідження було значно відкладено і тому перевищила бюджет. Воно було вчасно вкрите змінами в статусі фонду і пов’язаними з цим проблемами », – заявили представники Цукрової асоціації. Вони також додали, що є плани повернутися до досліджень, але з Причини, досі невідомі, не були їм повернуті.

Але це не перший випадок, коли цукрове лобі стало шляхом навчання. В минулому році було виявлено, що Фонд досліджень цукру в 1967 році заплатив за трьох вчених з Гарварду, щоб довести, що цукор не такий шкідливий і що проблеми зі здоров’ям пов’язані з споживанням жиру.

«Цей вид маніпулювання дослідженнями дуже схожий на той, що робила тютюнова індустрія», – сказав професор Стентон Гланц з Каліфорнійського університету в Сан-Франциско, співавтор публікації.

Починаючи з проекту 259 були проведені десятки досліджень впливу цукру на здоров’я людини. Дієта з високим вмістом цукру була пов’язана з серйозними проблемами зі здоров’ям, включаючи високий рівень холестерину, хвороби серця і нирок. Недавні дослідження також показують, що цукор може грати роль в розвитку раку.

PLOS Biology , Science Alert , fot. Oregon State University/ FLickr/ CC BY-SA 2.0 Джерело: PLOS Biology , Science Alert , фото: Університет штату Орегон / FLickr / CC BY-SA 2.0