«Немає такої речі, як не генетично модифіковані продукти».

107

(Щоб не читати статтю – можете подивитися відео)

Біолог з Вроцлавського університету професор Ян Шопа-Скурковский зізнався в інтерв’ю medfor.me, що, на його думку, не існує такого поняття, як генетично немодифицированная їжа. Він також зазначив, що перші маніпуляції з генами відбулися 12-13 тисяч років тому.

Професор визнав, що суспільство вже навчено генетично модифікованої їжі – ГМО. Він також додав, що як суспільство ми визнали, що гени є всюди і що ми їх їмо. Ми не так боїмося їх є, але у нас є сумніви щодо споживання модифікованих генів.

Szopa-Skórkowski вказав, що перші маніпуляції з генами, хоча і були без свідомості, мали місце близько 12-13 тисяч років тому. За словами професора, це був вибір найбільш щедрих насіння із зразків, які адаптувалися до важких умов і схрещування їх один з одним.

– Не було усвідомлено, що це були генетичні маніпуляції, але це було вже тоді. Пізніше історія генетики повторюється, але на все більш високому рівні розуміння. Ми робимо те ж саме сьогодні. Ми піддаємо організмів різних умов, ми заражаем мікроорганізмами, ми працюємо з хімічними мутагенами, іонізуючим випромінюванням, тобто ми діємо досить жорстоко, щоб викликати генетичну диверсифікацію, – пояснив біотехнолог.

Професор Szopa-Skórkowski визнав, що, на його думку, не існує такої речі, як не генетично модифіковані продукти харчування. – Людина все ще думає про те, як його поліпшити, є тільки більш тонкі прийоми, які дозволяють більш усвідомлено вибирати те, що краще. Ми керуємося не тільки фенотипом (великий, вологий, сухий тип), але й внутрішніми властивостями (зміцнюють здоров’я, протизапальними, знеболюючими), які з допомогою генетичних і біохімічних методів можна надавати або зміцнювати і використовувати в подальшому, – сказав учений.

Весь дуже цікава розмова з професором Шопа-Скурковски на Medfor.me .

Джерело: medfor.me