Понад 60 відсотків видів дикої кави знаходяться під загрозою зникнення.

105

(Щоб не читати статтю – можете подивитися відео)

Недавні дослідження показують, що понад 60 відсотків дикі види кави знаходяться під загрозою зникнення. Хоча ми не п’ємо каву з зерен цих видів, у них є властивості, які можуть врятувати комерційні види від зміни клімату і інших небезпек.

Більше 100 видів (124 відомих), які ростуть у лісах, можуть незабаром перестати існувати. Хоча лише два з них використовуються для приготування кави, яку ми п’ємо, недавні відкриття викликають занепокоєння, оскільки кави, що вирощується в диких умовах, відіграє важливу роль у світовому виробництві кави.

«Без дикого кави ми б не змогли розвинути індустрію так сильно, як сьогодні», – говорить доктор Аарон Девіс з Королівського ботанічного саду в Кью. – Коли ми подивимося на історію розвитку кавової індустрії, ми побачимо, що ми використовували дикі види для підтримки врожайності, – додає він.

Нові дослідження були опубліковані в журналі Science Advances .

Дослідники сказали, що нас не турбує виживання диких сортів кави. Також ті, які необхідні для масового виробництва кави. Дослідники підрахували, що 75 диких сортів кави знаходяться під загрозою зникнення. 35 інших видів безпечні. Даних про інші 14 видах недостатньо, щоб щось сказати.

Дослідження також показало, що 28 відсотків дикий кава росте за межами охоронюваних законом територій, і в банках ДНК їх частка складає всього 50% види. Аналіз також показав, що популярна арабіка буде перебувати під загрозою зникнення через зміни клімату. До 2088 року його природне середовище проживання скоротиться вдвічі.

Між тим, дикорослі рослини широко використовуються в сільськогосподарському виробництві. Більшість кавових гурманів не знають, що в принципі ми використовуємо лише два сорти рослини: арабіка і робуста. Кава, представлений на ринку, представляє собою різні суміші або чисті боби тільки одного сорту. Також рідко можна використовувати третій сорт під назвою Ліберіка.

Інші види не такі смачні, але містять гени, які можуть допомогти популярних видів кави пережити прийдешня зміна клімату або хвороба. У кінцевому рахунку, ми будемо змушені покладатися на дикі види для підтримки наших показників виробництва кави.

Найбільш відомі види дикого кави виростають в малонаселених районах Африки і Мадагаскару. Інші також ростуть в Індії, Шрі-Ланці або Австралії. Дикі сорти кави використовуються в сільському господарстві, тому що вони розвиваються в природному середовищі і набувають нові характеристики, які бажані для виробників, такі як стійкість до нових хвороб.

Але виявляється, що не тільки кавові зерна знаходяться під загрозою. Близько половини видів дикого чаю можуть зникнути, 6% види горіхів і 9% види фісташок.

Джерело: BBC , фото: Pixinio