Пряний помідор, як перець чилі? Генна інженерія дасть їй фокус.

264

(Щоб не читати статтю – можете подивитися відео)

Завдяки розвитку техніки редагування генів, пряні помідори можуть скоро з’явитися на наших столах. Однак кулінарні шедеври не спонукали бразильських дослідників спробувати створити томатний перець чилі. Мова йде про капсаицине – з’єднанні, яке використовується поза кухні і в медицині.

Гострі страви популярні в багатьох місцях по всьому світу. Капсаїцин і його похідні відповідальні за їх пряний смак. Виходить при вирощуванні дрібних перців. Тим не менш, завдяки генній інженерії, нове рішення стане можливим. Вчені тільки що запропонували створення генетично модифікованих томатів, які будуть виробляти капсаїцин.

Капсаїцин і його похідні використовуються не тільки на кухні, але і в медицині. А оскільки вирощування невеликих перців повинно охоплювати величезні площі і давати щодо низькі врожаї, виробництво набагато більш великих помідорів буде набагато більш ефективним способом отримання капсаїцину. Крім того, помідори легше вирощувати і добре досліджувати.

Модифікація томатів була запропонована дослідниками з Університету Висоса в Бразилії. Хоча перці чилі і помідори відокремилися від свого загального предка мільйони років тому, у останніх все ще є генетичний шлях, необхідний для виробництва капсаициноидов – сполук, які відповідальні за пряний смак.

Дослідження з цього питання з’явилися в журналі « Тенденції в науці про рослини ».

– Ми знаємо, що відповідні гени є в томатах, але вони неактивні, – сказав співавтор Агустін Жонгон. Дослідники пропонують використовувати науково доступні методи маніпулювання генами, такі як надзвичайно популярний метод редагування генів CRISPR-Cas9, для активації генів, які виробляють капсаїцин в томатах. «Таким чином, капсаициноиды можуть бути зроблені більш економно», – додав Зонгон.

– Капсаициноиды є дуже цінними сполуками. Вони використовуються в збройової промисловості для виробництва перцовых газів. Вони також використовуються для виготовлення анестетиків. Існують також дослідження, які показують, що вони сприяють схудненню », – пояснив Zsӧgӧn.

Дослідження, опубліковані в PLOS ONE в 2017 році, також показали, що капсаїцин діє як протизапальний засіб і як антиоксидант. Він навіть володіє протираковими властивостями. Згідно з цим дослідженням, вживання гострої їжі знижує ризик смерті від серцевих захворювань та інсульту на 13 відсотків. Докладніше про це в тексті: вживання гострої їжі подовжує ваше життя .

Zsӧgӧn і його команда вже працюють над перцем чилі і помідорами. Вчені вважають, що незабаром ви зможете з’їсти гострий помідор. Zsögön визнав, що вони повинні були досягти успіху до кінця року. Однак він підкреслив, що активація генів, відповідальних за виробництво капсаїцину, не буде легкою.

Гострі помідори можуть не тільки мати нові кулінарні наслідки, але, що більш важливо, вони можуть діяти як биотканевые рослини для капсаициноидов.

Джерело: Популярна Наука , The Guardian , фото: Pixabay