Штучні підсолоджувачі надають токсичну дію на кишкові мікроби.

110

(Щоб не читати статтю – можете подивитися відео)

Штучні підсолоджувачі стають все більш суперечливими, що, мабуть, підтверджує результати останніх досліджень, у яких було виявлено, що шість з найпопулярніших підсолоджувачів токсичні для кишкових мікробів.

Спільні дослідження, проведені вченими з Університету Бен-Гуріона в Негеві в Ізраїлі і Технологічного університету Наньянга в Сінгапурі, показали токсичність шести штучних підсолоджувачів: аспартама, сукралозы, сахарину, неотама, адвентима та ацесульфаму К. Дослідження показують, що бактерії в нашій травній системі вони отруєні вже при дуже низьких концентраціях цих речовин.

Дослідження з’явилася в журналі Molecules .

– Ми модифікували біолюмінесцентні бактерії E. coli, які світяться при виявленні токсичних речовин. Вони виступають в якості моделі для складної мікробної системи в кишечнику людини », – сказав професор Аріель Кушмаро, провідний автор публікації.

Кушмаро зазначив, що штучні підсолоджувачі перешкоджають розвитку і розмноженню кишкових мікробів. Дослідники виміряли рівні люмінесценції та розвитку кишкових бактерій, що піддаються різним концентраціями різних підсолоджувачів. Був поріг концентрації, вище якого всі випробовувані речовини були токсичними для кишкових бактерій. У деяких випадках достатньо було тільки 1 мг / мл

– Це ще один доказ того, що споживання штучних підсолоджувачів негативно впливає на активність кишкових бактерій, що може викликати широкий спектр проблем зі здоров’ям, – додав він.

Важливо відзначити, що всі шість речовин, обговорюваних у роботі, були визнані FDA (Управління з контролю за продуктами та ліками у США, FDA) як безпечні, хоча в науковому співтоваристві до цих пір немає єдиної думки щодо їх впливу на наше здоров’я, і позитивне думка FDA для даного продукту визнається в якості конкретного показника якості в багатьох країнах світу. Хоча було проведено понад 200 000 досліджень цих замінників цукру, мало що відомо про вплив на здоров’я вживання підсолоджувачів. Єдине, що можна з упевненістю сказати, це те, що споживання штучних підсолоджувачів в помірних кількостях, ймовірно, не сприяє розвитку раку у людей.

Штучні підсолоджувачі використовуються у багатьох харчових продуктах і безалкогольних напоях з пониженим вмістом цукру. Багато людей, які вважають кількість споживаних калорій, вибирають напої з додаванням підсолоджувачів у здорових. Деякі споживають підсолоджувачі без їх відома. Недавні дослідження показали, що штучні підсолоджувачі впливають на забруднення навколишнього середовища і були виявлені в підземних водоносних горизонтах.

Це не перша робота над штучними підсолоджувачами, результати яких викликають занепокоєння. Більш ранні дослідження показали, що вживання підсолоджувачів пов’язано з більш високими показниками діабету, високого кров’яного тиску і інсультів.

– Результати цього дослідження можуть допомогти зрозуміти відносну токсичність штучних підсолоджувачів і потенційний негативний вплив не тільки на кишкові бактерії, але і на природне середовище, – зазначив Кушмаро. Дослідник додав, що особисто він не рекомендує використовувати штучні підсолоджувачі.

Джерело: Science Daily , Science Alert , фото: Pxhere