Сир 3200 років тому був знайдений в єгипетській гробниці.

114

(Щоб не читати статтю – можете подивитися відео)

Речовина, знайдене археологами, які працюють у давньоєгипетській гробниці, виявилося одним з найстаріших коли-небудь виявлених сирів.

З плином часу смак сиру зазвичай поліпшується, але в цьому випадку він не привертає уваги дослідників. Кілька років тому в одній з гробниць в Єгипті археологи натрапили на розбиті посудини, заповнені скам’янілим білою речовиною. Після хімічного аналізу він виявився, мабуть, найстарішим шматочком твердого сиру з коли-небудь знайдених.

Судини були знайдені в гробниці Птахмеса, мера Мемфіса з 13-го століття до н. е. Гробниця була виявлена в Саккарі в 1885 році, але піщані бурі призвели до втрати його розташування. Він був виявлений знову в 2010 році. Потім почалися дослідження, які привели до виявлення розбитих судин.

В одному такому блюді були виявлені тверда біла маса і шматок тканини, які могли б служити покриттям для страви. Визначення того, з яким речовиною мав справу Енріко Греко в Університеті Катанні в Італії і в Університеті Пекіна. Він і його колеги використовували метод, відомий як мас-спектрометрія і рідинна хроматографія, для аналізу шматочка білого речовини в кілька сотень грам.

Результати аналізів з’явилися на сторінках « Аналітична хімія ».

Пептиди, виявлені цими методами, показують, що являв собою зразок молочний продукт, виготовлений із коров’ячого молока та овечого або козячого молока. Характеристики лляної тканини, виявленої біля розбитих судин, вказують на те, що вона була придатна для зберігання твердого, а не рідкого.

На підставі цих аналізів дослідники прийшли до висновку, що в страві має бути сир. Сталося так, що серед речей, знайдених у гробницях, також була знайдена їжа, тому присутність сиру не здивувало єгиптологів. Датування показує, що сиру близько 3200 років.

Інші сліди, виявлені в білій масі, вказують на те, що зразок був забруднений бактеріями Brucella melitensis , що викликають бруцельоз. Це потенційно смертельне захворювання поширюється від тварин до людини, зазвичай при вживанні непастеризованого молочних продуктів.

«Крім молока і сироваткового білка, сир містив залишкові бактерії, які викликають інфекцію, звану бруцельозом, що доводить, що стародавні єгиптяни, можливо, боролися з цією хворобою», – сказав Греко.

Якщо початковий груповий аналіз підтвердиться, зразок буде являти собою саме раннє біомолекулярні свідчення цього захворювання.

Дослідники вважають, що сир мав текстуру, схожу на козячий сир. – Це було дуже кисле, легко розподіляється та непридатний для тривалого зберігання. Це зламалося дуже швидко », – сказав Пол Киндстедт, професор Університету Вермонта, який вивчає хімію і історію сирів.

Джерело: Американське хімічне товариство , The Independent , фото: CC BY-ND 2.0 / Skånska Matupplevelser / Flickr