Цензурированный гриль. Ми поглинаємо більше шкідливих речовин через шкіру, ніж через дихальні шляхи.

264

(Щоб не читати статтю – можете подивитися відео)

Гриль може піддати вас дії потенційно канцерогенних речовин досить несподіваним чином з-за вашої шкіри. Вчені повідомляють, що шкіра є більш важливим способом захоплення канцерогенних сполук, що утворюються під час гриля, ніж дихальні шляхи.

Дослідження, опубліковане в журналі Environmental Science & Technology, показує, що люди, які готують на грилі, піддаються впливу хімічних речовин, званих поліциклічними ароматичними вуглеводнями (ПАВ). Ці сполуки виникають внаслідок спалювання таких речовин, як вугілля, бензин і деревина. Вони також утворюються при приготуванні м’яса при високих температурах.

ПАУ потрапляють в організм в основному через їжу і дихання, але не тільки. Виявляється, просто перебуваючи поруч із палаючим грилем, ви можете піддати вас значній кількості тих речовин, які потрапляють в організм через шкіру.

Ці сполуки можуть викликати підвищений ризик деяких видів раку, респіраторних захворювань і мутацій ДНК. Вчені показали, що при грилі люди поглинають більшу кількість ПАУ через шкіру, ніж через дихальні шляхи.

Щоб перевірити це, дослідники з Китаю запросили 20 чоловіків на 2,5-годинне барбекю. Вони були розділені на три групи. Перша група їла м’ясо на грилі і не вживала особливих заходів обережності, щоб уникнути контакту з димом. Друга група не їла м’яса, але зазнала впливу диму в повітрі і через шкіру. Третя група не їла м’яса і брала запобіжні заходи у вигляді спеціальної маски для обмеження вдихання парів, але все ж піддалася впливу диму через шкіру.

Вчені взяли зразки сечі у всіх учасників до і після гриля. Вони також взяли зразки повітря під час гриля, щоб визначити кількість ПАУ. Дослідники також розрахували передбачувана кількість поглинання цих сполук для кожного учасника через їжу, повітря і шкіру.

За прогнозами вчених, споживання м’яса на грилі було пов’язано з найвищим рівнем вмісту ПАУ. Але сюрпризом для них стало те, що більше цих сполук проникає в шкіру, ніж через дихальні шляхи. Дослідники також підрахували, що одяг може зменшити поглинання ПАУ через шкіру в короткостроковій перспективі, але як тільки вона просочиться димом, шкіра може поглинати більше ПАУ. Дослідники рекомендують прати одяг незабаром після гриля, щоб зменшити контакт з цими речовинами.

Безпечного рівня контакту з канцерогенами не існує, хоча чим менше вплив, тим краще. Проте вчені визнають, що середньостатистичній людині не доводиться турбуватися про поглинання канцерогенних хімічних речовин через шкіру при використанні гриля, якщо не занадто часто.

Джерело: Live Science , фото: Pixabay