Цукор не робить нас кращими.

120

(Щоб не читати статтю – можете подивитися відео)

Вчені, аналізуючи дані більш ніж 30 досліджень, визначили, що цукор взагалі не покращує наш настрій, і так звані «Цукровий удар» – це міф. Більш того, вживання цукру може змусити вас почувати себе менш бадьорим і більш втомленим.

Вчені з Університету Уоріка, Університету Гумбольдта в Берліні та Університету Ланкастера мали справу з популярним міфом про цукор. Використовуючи дані з 31 опублікованого дослідження, в якому взяли участь близько 1300 дорослих, дослідники проаналізували вплив цукру на різні аспекти настрою, включаючи гнів, пильність, депресію і втому.

Дослідники також оцінили, як такі чинники, як кількість і тип споживаного цукру, можуть вплинути на наш настрій, і чи має яке-небудь значення участь у вимогливих розумових і фізичних навантаженнях.

Результати досліджень британо-німецької команди вчених були опубліковані в журналі Neuroscience & Biobehavioral Reviews .

Дослідження показують, що споживання цукру практично не впливає на наш настрій, і не має значення, скільки цукру ми споживаємо або люди приймають важкі види діяльності після споживання. Більше того, через півгодини після прийому цукру стомлення зросла, і багато людей втратили пильність. У контрольних добровольців, які отримували плацебо, таких ознак не було.

– Ідея, що цукор може поліпшити настрій, широко поширена в масовій культурі. Люди у всьому світі споживають солодкі напої, щоб стати більш пильними або боротися з втомою. Наші висновки ясно вказують на те, що такі претензії не обґрунтовані. Цукор, ймовірно, змусить вас почувати себе гірше », – сказав доктор Константінос Мантантзис з Берлінського університету ім. Гумбольдта.

Будь-які неврологічні стимулятори, які стимулюються після вживання цукру, здаються дуже недовговічними і не викликають якогось значного підвищення задоволеності або благополуччя.

На думку авторів дослідження, широко поширене переконання в поп-культурі, що так звані «Цукрова лихоманка» додає енергію і покращує концентрацію – це міф. Крім того, цей міф може стати фактором збільшення ожиріння і діабету.

– Збільшення числа випадків ожиріння, діабету та метаболічного синдрому в останні роки вказує на нагальну необхідність реалізації науково обґрунтованих стратегій харчування для пропаганди здорового способу життя. Наші результати показують, що солодкі напої або закуски не забезпечують швидкої «заправки», і ми не будемо відчувати підвищеної концентрації після них », – сказала д-р Сандра Сюнрам-Леа з Університету Ланкастера, співавтор публікації.

Джерело: Університет Уоріка , фото: Pixabay