У Швейцарських Альпах ласували фондю за часів залізного віку

106

Група вчених з Ньюкаслського і Йоркського університетів виявила, що люди, які проживали на території Швейцарських Альп, виробляли сир ще за часів залізного віку, починаючи з 1 тисячоліття до н. е. Стародавні сировари повинні були прикласти чимало зусиль, вважають дослідники, оскільки навіть сьогодні виробництво сирів в умовах високогір’я є непростим завданням.

Вчені вивчали вміст керамічних судин, фрагменти яких були знайдені в шести місцях у Швейцарських Альпах. На черепках фахівці виявили сліди нагрівання молока тварин: корів, овець і кіз. Керамічні фрагменти були знайдені серед залишків кам’яних будівель, що нагадують ті, які сьогодні використовують сировари в Альпах для виробництва сиру в літні місяці. Розвиток молочного господарства в Альпах співпало за часом зі збільшенням щільності населення і активним землеробством у районі низовин. На думку вчених, ці чинники змусили давніх пастухів піднятися вище в гори.

В даний час альпійські сири, що виготовляються на території Франції, Швейцарії та Італії, користуються популярністю по всьому світу. Широку популярність сьогодні отримали такі сири, як Емменталь, Раклет і Грюйер.