Вчені навчилися синтезувати вино

68

Фахівцям компанії Ava Winery з Сан-Франциско вдалося отримати синтезоване вино, яке за смаком і ароматом не відрізняється від традиційного. Якщо процес виробництва традиційного вина, займає тривалий час, на створення штучного вина потрібно всього 15 хвилин, повідомляє New Scientist. Для синтезу вина дослідники використовували етанол і різні ароматичні компоненти.

Так фахівці Ava Winery змогли відтворити смак італійського білого вина Moscato d’asti. Зараз співробітники компанії працюють над імітацією французького ігристого вина Dom Perignon. За словами представників Ava Winery, в одній пляшці вина поєднується близько тисячі різних компонентів. Їх визначення – досить складне завдання.

Фахівці у своїй роботі вирішили застосувати сучасні технології. Використовуючи газову хроматографію-мас-спектрометрію і інші методи, команда проаналізувала склад деяких вин, у тому числі Chardonnay, Pinot Noir і інші. У результаті дослідникам вдалося визначити зміст ключових ароматичних сполук, таких як этилизобутират та етил гексаноат, а також їх концентрацію в певній марці вина. Потім фахівці, використовуючи ці сполуки, синтезували вино і запропонували оцінити його професійним сомельє, які не відчули різниці між традиційним вином і штучним.

Компанія на першому етапі планує продати 499 пляшок Dom Perignon за ціною 50 доларів за штуку.