Вчені з Лодзі працюють над упаковкою, яка покаже, чи є їжа свіжою.

106

(Щоб не читати статтю – можете подивитися відео)

Дослідники з Лодзі працюють над продуманої, біологічно розкладається упаковкою для харчових продуктів, колір якої зміниться в результаті старіння продукту. Такі показники рослинного походження повідомлять нам, чи є їжа свіжою, – говорить д-р Анна Масек з Інституту технології полімерів і барвників Лодзинського технологічного університету.

Дослідник підкреслює, що полімери зазвичай отримують з похідних нафти. Проте вчені з Лодзі шукають для них альтернативу і хочуть розробити технологію отримання біорозкладаних матеріалів з аліфатичних поліефірів, стабілізованих речовинами рослинного походження. У кінцевому рахунку, вони повинні використовуватися для отримання біорозкладаних пакувальних матеріалів для харчових продуктів, які будуть більш екологічними, а також безпечними для людини.

– Ми працюємо над технологією переробки та модифікації біодеградабельних полімерних матеріалів, які отримують з відходів біомаси, тобто в цілому – з рослинної сировини. Ми додаємо до них натуральні добавки, тобто целюлозні волокна, природні антиоксиданти рослинного походження, які продовжують термін служби таких матеріалів або сприяють покращенню їх механічних властивостей, – пояснює доктор Масек.

Використання полімерних матеріалів, отриманих таким чином, може бути універсальним: від пакувальних матеріалів і продуктів харчування, ліків або інших поширених продуктів.

Вчені з Лодзі в основному працюють з матеріалами, отриманими, наприклад, з відходів біомаси кукурудзи. Використовуючи відповідні добавки, з нього можна отримати полилактид або полимолочную кислоту, які потім можна використовувати в якості екологічно чистого пакувального матеріалу, який після закінчення строку служби можна легко утилізувати шляхом біорозкладу.

– Такий матеріал перш за все екологічно чисте, в ньому немає всіх токсичних добавок і домішок, які є в інших полімерах, – підкреслює автор проекту.

В рамках проекту вчені PŁ також розробляють технологію отримання інтелектуальних і екологічно чистих пакувальних матеріалів, які будуть містити кольорові індикатори старіння, в тому числі і рослинного походження.

– Такі показники змінюють свій колір під дією сонячного випромінювання та інших кліматичних факторів. Точно так само, як яблуко, яке ламається через деякий час і його колір змінюється під впливом ультрафіолетового випромінювання. Ми хочемо перенести це явище на упаковку, тобто отримати природні показники з рослинних матеріалів – фруктів та овочів, – пояснив доктор Масек.

Їх колір буде змінюватися в залежності від строку служби упаковки. – При покупці продуктів ми дізнаємося, як змінюється колір такої упаковки та скільки часу вона зберігається у даній упаковці. Це будуть інтелектуальні упаковки, які повідомлять вас про свіжості упакованого продукту, – додає він.

Проект «Розробка технології отримання біорозкладаних пакувальних матеріалів (поліестер), що містять речовини рослинного походження» розпочався на початку цього року.

Остаточні ефекти будуть видні через три роки, і доктор Масек вважає, що упаковка з таких матеріалів, розроблених вченими з Лодзі, з’явиться на прилавках магазинів через 5 років.

Джерело: PAP – Наука в Польщі