Вживаючи яйця, ми знизимо ризик захворювання раком..

244

(Щоб не читати статтю – можете подивитися відео)

Завдяки яйцям курчат, які харчуються кормами, що містять кон’юговану лінолеву кислоту (CLA), ми зможемо знизити ризик розвитку раку. Дослідники з Сільськогосподарського університету в Кракові працюють над продуктами харчування, корисними для здоров’я.

Дослідження показують, що речовини, що містяться в яйці, пригнічують розвиток ракових клітин і не шкодять здоровим тканинам.

– Мова йде про виробництво модифікованого продукту, але не з допомогою молекулярної біології, як у випадку з ГМО, тільки шляхом харчування. Щоб отримати збагачене яйце, ми даємо корм для курчат з додаванням CLA. Потім курка відкладає яйця, у яких профіль жирних кислот змінився порівняно з нормальними яйцями. Споживаючи їх, ми можемо знизити ризик захворювання на рак, – говорить Домінік Домагала з факультету харчових технологій UR.

Він вказує, що яйце буде не ліками, а дієтичною добавкою, яка може сприяти зниженню захворюваності на рак. Це здорова їжа, її метою є профілактика захворювань, а не їх лікування.

Куряче яйце, збагачене кон’югованих лінолевої кислотою (CLA), було проведене в рамках проекту під керівництвом доктора Анети Коронович. Тепер вчені перевіряють, як жирна кислота, що міститься в жовтку, впливає на апоптоз або контрольовану загибель клітин. Апоптоз – це природний спосіб видалення з організму хворих і непотрібних клітин. Цей процес порушується і навіть інгібується у випадку раку, тому ракові клітини живуть довше, ніж інші.

У рамках трирічного гранту Національного наукового центру (на суму майже 150 000 злотих) Домінік Домагала перевіряє проапоптотические механізми дії CLA на окремі лінії ракових клітин. Іншими словами, цей грант досліджує механізм, за допомогою якого раніше отримане яйце впливає на гальмування раку.

– Жирні кислоти, виділені з модифікованого яйця, безпосередньо викликають апоптоз клітин. Таким чином, вони призводять до природної загибелі ракової клітини, не завдаючи шкоди здоровим клітинам, – каже Домагала.

Вчений вивчив клітинну лінію меланоми і порівняв її з контрольними клітинами, які були нормальними клітинами шкіри. Він зауважив, що суміш жирних кислот, виділених з курячого жовтка, збагачених CLA, не впливала на нормальні клітини, в той час як пухлинні клітини припиняли ділитися, їх проліферація, тобто здатність розмножуватися, придушувалася.

Дорога не дуже далека від фундаментальних досліджень до їхнього практичного застосування. Якщо знайдений відповідний інвестор, продукт може вийти на ринок через кілька років після завершення дослідження.

Джерело: PAP – Наука в Польщі