Зазвичай використовується харчова добавка може перешкоджати боротьбі з грипом.

231

(Щоб не читати статтю – можете подивитися відео)

Дослідження на мишах показують, що консервант трет-бутилгидрохинон (TBHQ, також званий E319), який широко використовується виробниками продуктів харчування, може зробити вакцини проти грипу менш ефективними.

E319 допомагає стабілізувати жири і використовується в якості консерванту для широкого спектру продуктів. Це може бути знайдено в деяких кухонних оліях, заморожених м’ясних продуктах – особливо рибному філе – і оброблених продуктах, таких як крекери і чіпси. Тре-бутилгидрохинон також використовується в косметичній промисловості.

На думку дослідників з Мічиганського державного університету, тре-бутилгидрохинон змінює реакцію імунної системи та може знизити ефективність вакцин проти грипу. Дослідники представили результати дослідження на нараді з експериментальної біології в 2019 році, яке відбулося в неділю в Орландо.

«Якщо ви отримаєте вакцину, але частина вашої імунної системи не навчиться розпізнавати і боротися з зараженими вірусом клітинами, це може зробити вакцину менш ефективною», – сказав Роберт Фриборн з Мічиганського державного університету, автор дослідження. – Ми визначили, що введення TBHQ в раціон торкнулося певні клітини, які важливі для проведення адекватної імунної відповіді проти грипу, – додав він.

Фриборн і професор Шеріл Роквелл вивчали різні штами грипу, в тому числі H1N1 та H3N2, для імунної відповіді. Їх увага була зосереджена на CD4 і CD8 Т-клітинах. – CD4 + Т-клітини схожі на режисерів, які кажуть всім, що робити. У свою чергу, Т-клітини CD8 – це актори, які роблять те, що хоче режисер, – сказав Фриборн.

Науковці у дослідженнях на мишах хотіли подивитися, чи з’являться ці лімфоцити в присутності TBHQ і чи зможуть вони зрозуміти і запам’ятати атакуючий вірус. Гризуни отримали Е319 в їжу. Дози, додані в корм, були порівнянні з дозами, споживаними людьми.

«Ми спостерігали зменшення кількості CD8 T-клітин в легенях і загальне зменшення кількості CD4 і CD8 T-клітин у мишей, що зазнали впливу TBHQ, які могли б ідентифікувати вірус грипу у мишей», – сказав Фриборн. «У цих мишей також було велике запалення в легенях і збільшена продукція слизу», додав він.

TBHQ також забарився первинну активацію T-лімфоцитів, зменшуючи їх здатність швидше боротися з інфекцією. Це дозволило вірусу спокійно рости у мишей до повної активації імунних клітин.

Дослідження також показали, що консервант перешкоджає здатності імунної системи запам’ятовувати реакції на вірус грипу, особливо коли в цей час з’явився інший штам вірусу. Це призвело до тривалої регенерації і додаткової втрати ваги у мишей.

«Для організму важливо вміти розпізнавати вірус і пам’ятати, як з ним ефективно боротися», – пояснив Фриборн. – Це мета щеплень, щоб стимулювати цю пам’ять і створити імунітет. TBHQ, здається, послаблює цей процес, – додав він.

Джерело: Університет штату Мічиган