Золота рибка може виробляти алкоголь.

102

(Щоб не читати статтю – можете подивитися відео)

Біологи розкрили секрет золотої рибки, яка дозволяє їм виживати взимку в крижаних озерах без кисню. Виявилося, що ці дивовижні істоти можуть перетворювати молочну кислоту в алкоголь.

Китайський карась – прісноводна риба сімейства коропових. Численні різновиди популярних акваріумних риб, зазвичай відомі як золоті рибки, походять з одного з його підвидів. Вони володіють унікальною здатністю пережити зиму під льодом без кисню. Це пов’язано з додатковим набором білків, завдяки яким золота рибка і їх дикі родичі можуть анаеробно перетворювати молочну кислоту в етиловий спирт.

У той час як люди і більшість хребетних помирають протягом декількох хвилин без кисню, тому що вони не можуть задовольнити енергетичні потреби анаеробного метаболізму, ці риби здатні місяцями виживати в таких умовах. Дослідники знали про особливі можливості золотої рибки з 1980-х років, але тільки зараз вони виявили механізм, що лежить в основі цих дивовижних навичок.

У більшості тварин є один набір білків, які направляють вуглеводи в мітохондрії, які, в свою чергу, є специфічними клітинними енергетичними пакетами. При відсутності кисню при споживанні вуглеводів утворюється молочна кислота, від якої золота рибка не може позбутися і яка вбиває їх за декілька хвилин.

На щастя для них, ці риби виробили другий набір білків, які перетворюють отриману молочну кислоту в етиловий спирт. Цей легко виводиться з організму. Завдяки цьому механізму вони можуть дуже довго жити без кисню.

«Цей другий шлях використання додаткового набору білків, активується тільки в відсутність кисню», – пояснив директор з досліджень Майкл Беренбринк з Університету Ліверпуля. – Крижаний покрив відрізає їх від повітря, тому, коли ставок покритий льодом, риба споживає весь кисень, а потім перемикається на алкоголь, – додав він.

Хоча золота рибка виділяє алкоголь через зябра, частина його залишається в їх тілах. Чим довше вони залишаються в безкисневих умовах, тим вище рівень алкоголю. Дослідники підрахували, що рівень алкоголю в крові такої риби може перевищувати 0,5 на міл. Це означає, що протягом довгих зим ці риби постійно перебувають «під впливом» і мають більш високий рівень алкоголю в крові, ніж дозволено у багатьох країнах для керування автомобілем.

– Здатність виробляти алкоголь дозволяє цим рибам виживати в анаеробних умовах, які усувають конкуренцію і загрожують хижакам, – сказала Кетрін Елізабет Фагернес з Університету Осло, яка також брала участь в дослідженні.

Дослідники також підрахували, хоча це не було головною метою їхнього дослідження, скільки часу буде потрібно, щоб випити 4 відсотки. за допомогою золотої рибки. «Ви повинні тримати їх у пивному кухлі без кисню близько 200 днів», – сказав Беренбринк.

Джерело: Scientific Reports , BBC , фото: endlesswatts / Pixabay